Mamografii

Mamografia reprezinta o serie de radiografii care prezinta imagini ale tesuturilor moi ale sanului. Este o procedura de screening valoroasa, care poate detecta cancerul de san intr-un stadiu incipient, chiar cu doi ani inainte ca un nodul sa poata fi palpat.

Pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 50 si 74 de ani, cu un risc mediu de cancer de san, United States Preventive Services Task Force (USPSTF) recomanda o mamografie o data la doi ani. Alte societati si organizatii medicale cum ar fi Societatea de Cancer, Colegiul American de Radiologie si Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie recomanda efectuarea anuala a mamografiei.

In cazul femeilor cu varste cuprinse intre 40 si 50 de ani, beneficiile mamografiei la femeile cu risc mediu de cancer la san sunt in continuare in dezbatere. USPSTF nu recomanda controale de rutina pentru femeile din aceasta grupa de varsta. Cu toate acestea, Societatea de Cancer, Colegiul American de Radiologie si Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie recomanda ca femeile sa inceapa controalele de rutina mamografice incepand cu varsta de 40 ani.

Daca mama, fiica sau sora unei femei au avut cancer la san, doctorul ii va recomanda acesteia mamografii anuale inainte de varsta de 40 de ani.

Mamografia este un test rapid si in general nedureros, care dureaza de obicei mai putin de 30 de minute, in functie de numarul de radiografii necesare. Radiografiile in sine dureaza doar cateva secunde, insa este nevoie de timp pentru a pozitiona sanul si corpul corect pentru fiecare radiografie in parte.

Mamografia are o rata de esec in depistarea cancerului de san de 5-10%. Insa rata poate fi chiar si de 30% la femeile cu tesut mamar dens (de obicei femeile care nu au ajuns la menopauza).

Nu e ceva neobisnuit ca la o mamografie sa se depisteze ceva care sa necesite teste suplimentare. In majoritatea centrelor de testare se vor efectua imediat imagini diferite, mai mari ale zonei in cauza sau o ecografie pentru o evaluare diferita a zonei anormale. Majoritatea anomaliilor descoperite in timpul unei mamografii nu sunt cancer.

Uneori, medicii pot solicita o biopsie a masei suspecte pentru a determina daca este maligna (canceroasa). La acest tip de biopsie, celulele din zona suspecta a sanului sunt prelevate cu ajutorul unui ac si apoi intinse pe un lama si trimise la laborator pentru a fi examinate la microscop.

Scopul mamografiei este acela de a depista precoce cancerul de san. Mamografia poate salva vieti si in multe cazuri, salveaza sanul femeii prin identificarea cancerului intr-un stadiu incipient, atunci cand acesta este cel mai usor de tratat si nu reprezinta un pericol pentru viata.